Sf Liturghie in viata crestina

Gandeste-te la ce fel de masa iei parte la Sfanta Liturghie! Insusi Hristos ne hraneste cu propriul Lui Trup si Sange! (Sf Ioan Gura de Aur)

Sfanta Liturghie mai tine lumea. (Pr Arsenie Boca)

Cand Domnul Iisus Hristos, la Cina cea de Taina, a predat aceasta Taina ucenicilor Sai (Sfintilor Apostoli) a zis: "aceasta (Sfanta Liturghie) sa o faceti intru pomenirea Mea". Adica, aceasta Taina pe care Eu v-o predau, sa o savarsiti zilnic. (Sf Nicodim Aghioritul)

Urmasii Sfintilor Apostoli, episcopii si preotii, au primit harul preotiei si au indato-rirea sa savarseasca Sf. Liturghie des, pana la a Doua Venire a Domnului Iisus Hristos.

Sa venim cu dragoste si cu cucernicie, de se va putea mai mult decat la alta rugaciune, la Liturghie in fiecare zi, caci din nimic altceva ca dintr-aceasta nu va avea fo-os crestinul. (Sf Simeon al Tesalonicului)

Sfanta Liturghie, marea taina [...] mantuieste lumea, sau o fereste de urgiile Antihristului (de aratarea si de urgiile Antihristului). Iata de ce, toata lumea ar trebui sa vina la Sfanta Liturghie ca pentru dainuirea lumii e darul acesta pe pamant [..] Dumnezeu coboara intre oameni si suie oamenii la Sine, pe scara Sfintei Liturghii;
Cu Dumnezeu te intalnesti mai usor si mai bine in Biserica si in Tainele ei; de aceea cercetarea Bisericii (participarea la slujbe, mai ales la Sf. Liturghie) este o obligatie morala.
(Pr Arsenie Boca)

Sfanta Liturghie incepe dimineata cu Proscomidia, care este savarsita de preot in Sfantul Altar, in mod tainic, cand in biserica se savarseste slujba ceasurilor sau utrenia.

Pomenirea la Proscomidie, cu scoaterea miridei [...] este cea mai importanta (pentru vii sau raposati), ori de cate ori se savarseste Sfanta Liturghie. (Pr Arsenie Boca)

Pentru ca pomelnicele pe care le facem sa fie pomenite la Proscomidie, trebuie sa ajun-ga la Sfantul Altar dimineata, astfel incat numele scrise sa poata fi pomenite de preot cand scoate miride pentru aceste nume.

... in vremea Proscomidiei sa pomeniti si voi in taina numele (scrise in pomelnicele voastre), sa participe si inima voatra la du-rerea fiecarui suflet ce-l pomeniti, fie viu, fie adormit. Sa aduceti in mintea voastra toate cazurile oamenilor, dar si pe cei pe care ii aveti in mod deosebit in atentia voastra si sa spuneti: "Maria, Nicolae [...] Tu stii, Dumnezeule, problemele lor! Ajuta-i!. (Sf Paisie Aghioritul)

La Sfanta Liturghie, atunci cand preotul rosteste rugaciunile de la Epicleza, Duhul Sfant sfinteste painea si vinul din Sfantul Potir, prefacandu-le in Sfantul Trup si Sange al Domnului nostru Iisus Hristos.

Participarea deasa la Sfanta Liturghie ne ajuta mult sa ne pregatim duhovniceste pentru impartasire. Sinodul II Ecumenic din anul 381 a hotarat pentru crestinii ortodocsi:

Cine nu merge la Sfanta Liturghie trei duminici una dupa alta, daca este preot, sa se cateriseasca, iar daca este mirean sa fie afurisit (adica sa fie oprit de la impartasire)".


Despre primirea Sfintei impartasanii

Impartasania este Sfanta Taina in care crestinii evlaviosi se impartasesc cu insusi Trupul si Sangele Domnului Iisus Hristos.

Cum trebuie sa ne pregatim de impartasire (pentru a primi harul impartasaniei) ?

Prin post (sufletesc si trupesc) si rugaciune (la Sfanta Liturghie, la alte slujbe bisericesti, acasa si ori de cate ori ne putem ruga in minte - n.n.), prin marturisirea sincera a pacatelor noastre la duhovnic si iertarea, din toata inima, a celor care ne-au gresit.

Ce primim prin aceasta Sfanta Taina ?

Primim pe Insusi Hristos. (Sf Nicolae Velimirovici)

Pentru a-L primi pe Mantuitorul Iisus Hristos in Taina Sfintei impartasanii, cresti-nii trebuie sa se pregateasca duhovniceste si trupeste si sa aiba ca principal scop al vietu-irii lor sa-si sfinteasca viata prin cunoaste-rea si implinirea poruncilor lui Dumnezeu.

Sfantul Ap. Pavel ne invata cat de importanta este pregatirea pentru impartasire:

Oricine va manca painea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat fata de Trupul si de Sangele Dom-nului. Sa se cerceteze insa omul pe sine [...] Cel ce mananca si bea (adica se impartaseste) cu nevrednicie, osanda isi mananca si bea nesocotind Trupul Domnului. De aceea, multi dintre voi sunt neputinciosi si bolnavi si multi au murit". (1 Cor. 11,27-31)

... in constiinta ta, fara sa fie nimeni de fata, afara de Dumnezeu, Care le vede pe toate, judeca-te, cerceteaza-ti pacatele, treci prin fata mintii toata viata ta si spovedeste-te, indreapta-ti greselile [...] Sa ne curatim in toate privintele ca sa ne impartasim cu aceste mantuitoare Taine nu spre osanda, ci spre mantuirea si sanatatea sufletului si spre indraznire neintrerupta, in Hristos Iisus Domnul nostru. (Sf Ioan Gura de Aur)

Femeile insarcinate, este bine sa se impartaseasca des, pe toata perioada sarcinii, chiar daca pana atunci au fost oprite de la impartasire. Copiii trebuie impartasiti des, caci astfel vor fi mult ocrotiti de Dumnezeu.


Rostul parastaselor pentru raposati

Sfintii Apostoli n-au stabilit fara motiv rugaciunile pentru cei adormiti, care se ros-tesc in vremea savarsirii infricosatei Taine a Dumnezeiestii Liturghii; caci au cunoscut marele castig si folos ce il primesc aceia. Atunci cand un intreg popor isi inalta mainile sale la rugaciune si impreuna cu preotii aduc infricosatoarea Jertfa (la Sfanta Liturghie), cum sa nu induplecam milostivirea lui Dumnezeu prin rugaciunile noastre staruitoare. Dar aceasta ii priveste numai pe cei dreptcredinciosi (adica pe credinciosii ortodocsi). (Sf Ioan Gura de Aur)

Parastasele au puterea sa scoata un suflet chiar si din iad [...], mai ales cand stim ca cineva a fost nemilostiv si a avut o viata pacatoasa, atunci sa facem mai multa rugaciune, Sfinte Liturghii (cu parastase - n.n.), 40 de Sf. Liturghii pentru sufletul lui si sa dam milostenie saracilor pentru mantuirea sufletului sau [...], ceea ce nu a facut acela, sa facem noi pentru el. (Sf Paisie Aghioritul)

In zilele de sambata din Posturile Pastelui si al Craciunului, dar si in toate sambetele din an, se fac Sfinte Liturghii cu parastase pentru a fi pomeniti des, cei raposati. Sa participam si la aceste Sfinte Liturghii, chiar si atunci cand noi nu facem parastas sau nu putem face parastas. Toate Sfintele Liturghii sunt de mare folos celor care suntem de fata. La manastiri se savarsesc zilnic.

In randuiala parastaselor Biserica Ortodoxa pomeneste numai pe cei care au fost botezati ortodox. Pruncii care au fost ucisi prin avort nu sunt botezati si de aceea nu pot fi pomeniti la Sfanta Liturghie, cand se fac rugaciunile pentru cei raposati sau la parastase. Ei nu pot fi botezati niciodata!

Copy © 2016 Capela Maternitatii Cuza-Voda Iasi