Razboiul si Biblia

Razboiul privit in lumina invataturilor Sfintei Scripturi
- invataturi ortodoxe -

Dumnezeu ingaduie sa vina asupra oamenilor razboi la fel cum ingaduie sa vina molima si foamete (sau seceta), din pricina pacatelor. Nici o minte omeneasca nu a putut sa explice taina acestei sume de rele si nenorociri care se cheama razboi. Totul este explicat si lamurit de Sfanta Scripura a lui Dumnezeu. Daca invatatura Mantuitorului ar fi in inimile oamenilor, acestia ar vietui in pace trainica. Intariti constiinta oamenilor (pentru ca ei sa implineasca invataturile Mantuitorului, sa savarseasca fapte bune si sa se abtina de la pacate) si micsorati bugetele de razboi. Precum este in zadar sa strigi cetatenilor unui oras murdar si ciumat: Oameni, fiti sanatosi!, tot asa in zadar este si sa strigi: Pace, pace! cand traiesti in necuratia pacatelor, in mizeria amoralitatii (destrabalarii) si a toata necinstea. Pacea se va instapani de la sine cand popoarele se vor curati de ciuma necredintei si a necinstei. Altminteri, in ciuda tuturor strigatelor noastre: Pace, pace!, ne va raspunde nu pacea, ci razboiul.

Sf Nicolae Velimirovici


Textul de mai sus a fost selectat din cartea Sfantului Nicolae Velimirovici Razboiul si Biblia, aparuta la Editura Sophia. Despre aceasta carte Sfantul Nicolae Velimirovici spunea: In vreme de pace va fi privita cu nepasare, dar care in vreme furtunoasa de razboi va fi cautata si citita cu intelegere. In continuare vom reda paragrafe din cuprinsul cartii, pe care le-am considerat a fi de o deosebita importanta in contextul actual in care se afla lumea. Prin intermediul pliantului dorim sa facem cunoscute cartea si invataturile crestine ortodoxe despre cauzele razboaielor.

Intre toate cauzele razboiului viitor, ca si ale razboaielor trecute, cauza fundamentala este lepadarea de Dumnezeu sau apostazia de la Dumnezeu Cel Unul si Viu.

pagina 186


Necredinciosul1, prin insusi faptul ca e necredincios, a facut ce este rau inaintea Domnului. Necredinta este jignire a Facatorului si Tiitorului lumii, dispretuire si rastignire a doua oara a lui Hristos Domnul. Iar orice jignire adusa lui Dumnezeu, daca nu se face pentru ea grabnica pocainta2, aduce nenorocire: seceta, inundatii, boala, dezordine, criza, regres in toate privintele - si razboiul ca incununare a tuturor nenorocirilor. Lepadarii de Dumnezeu sau necredintei ii urmeaza neaparat inchinarea la idoli.

pagina 188


Cand oamenii acumuleaza cauze de razboi, Dumnezeu ingaduie razboiul si hotaraste deznodamantul lui.

pagina 200


Popoarele crestine, intru faradelegile lor de zi cu zi, au devenit mai rele in multe privinte decat popoarele necrestine3. Si in vreme ce popoarele necrestine inca se mai tin cu tarie de "dumnezeii" lor, care sunt idoli (Sfanta Scriptura ne invata: Toti dumnezeii neamurilor [necrestine] sunt idoli, Psalmul 95, vs. 5), in sanul popoarelor crestine are loc nu doar o propaganda, ci o adevarata prigoana pe fata impotriva lui Hristos Dumnezeu4.

pagina 212


Evanghelia si razboiul

Razboiul nu este altceva decat o bataie pe care Dumnezeu o ingaduie asupra copiilor Sai ca sa ii mantuiasca de la pieirea definitiva (adica de la moartea sufleteasca vesnica la care ii duc patimile pe care le au si pacatele pe care le savarsesc.

pagina 223


Domnul Hristos a descoperit oamenilor scopul vietii lor pe pamant si a aratat limpede calea pe care se ajunge la acest scop. Inainte de intruparea Domnului Iisus Hristos, oamenii nu stiau nici scopul vietii lor, nici calea pe care se atinge acest scop. Iar calea catre acest scop este insusi El, pilda Lui si toate poruncile Lui. Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu (Sf Evanghelie dupa Matei 6, 33). Aceasta este nazuinta fundamentala si principala. Aceasta este, la drept vorbind, totul. Restul sunt secundare. Si anume: si hrana, si imbracamintea, si sanatatea, si locuinta, si pacea, si siguranta, si stiinta, si priceperea, si tot restul celor care ne sunt de trebuinta pentru acest scurt timp de fiintare pe pamant se vor adauga voua, a zis Domnul [...] Ce folos este omului daca va dobandi lumea toata, iar sufletul sau si-l va pierde ? (Sf Evanghelie dupa Matei 16, 26).

pagina 223


Daca un popor crestin, adica un popor caruia i s-a descoperit scopul vietii omenesti, intuneca prin pacatele sale acest scop inaintea vederii si intelegerii sale, el devine orb si lipsit de minte. Si ca un lipsit de minte, el incepe sa caute scopurile vietii pe pamant si sa faca idoli in locul lui Dumnezeu [...] Atunci, acest popor se afla in razboi impotriva adevarului, impotriva lui Dumnezeu. A renunta la Hristos inseamna a renunta la scopul vietii si invers.
A te numi crestin - numele cel mai de cinste din aceasta lume - nu inseamna numai a cunoaste scopul vietii, ci a merge cu bucurie spre acest scop pe calea randuita. Calea care duce la viata vesnica este, ce e drept, stramta (Sf Evanghelie dupa Matei 7, 14), insa este croita limpede si, de-a lungul veacurilor, a fost batatorita de sfintii si dreptii lui Dumnezeu destul de mult ca sa nu trebuiasca sa ratacim. Blandetea, smerenia, milostivirea5, dragostea, nadejdea, credinta, seninatatea, infranarea, bunatatea, postirea, rugaciunea, iertarea, foamea si setea de dreptatea lui Dumnezeu, rabdarea si toate celelalte virtuti care L-au impodobit pe Hristos si toate poruncile pe care El le-a dat, sunt semne ale caii spre scopul suprem. Aceasta este calea. De slujeste cineva Mie, Mie sa-Mi urmeze (Sf Evanghelie dupa Ioan 12, 26), a zis Domnul Hristos. Si ne-a mai imbarbatat zicand: Cel ce urmeaza Mie nu va umbla intru intuneric, ci va avea lumina vietii (Sf Evanghelie dupa Ioan 8, 12). Pentru ca un om sa poata acum (dupa crestinare) merge pe calea placuta lui Dumnezeu, trebuie sa duca un razboi placut lui Dumnezeu: iar acest razboi este razboiul cu el insusi6.

pagina 227


Hristos nu a afirmat ca nu va fi razboi, ci a invatat cum sa nu fie provocat razboiul. Insa El a prevazut ca nu toti oamenii vor vrea sa il asculte si ca din pricina aceasta vor fi multe razboaie. Prezicand razboaiele, Hristos a plans (Sf Evanghelie dupa Luca 19, 41) [...] Hristos a prezis razboaie pana in vremurile din urma. Si a amintit cauzele lor. Iar cauzele vor consta in aceea ca se vor ridica hristosi mincinosi si prooroci mincinosi, si ca din pricina inmultirii faradelegii dragostea multora se va raci (Sf Evanghelie dupa Matei 24, 11-12).

pagina 231


Prin Evanghelia Sa, Domnul Hristos i-a invatat pe oameni cum sa poarte razboi cu ei insisi - cum sa se imblanzeasca, sa se cultive, sa se smereasca, sa se innobileze si, de asemenea, cum sa se indumnezeiasca. A aratat in chip minunat oamenilor cum trebuie sa fie ca sa nu ajunga la razboi intre ei sau impotriva lor.
Prezicand razboaiele, Hristos a plans (Sf Evanghelie dupa Luca 19, 41).

pagina 231


  1. "Domnul Hristos ne-a descoperit in Evanghelie7 scopul vietii si calea (calea care duce la viata vesnica).
  2. Prin Evanghelie, Hristos a propus si prescris, in scopul inlaturarii celorlalte razboaie, razboiul omului cu el insusi.
  3. Cei ce nu duc razboi cu ei insisi, cu patimile, viciile si pacatele lor, il duc negresit impotriva lui Dumnezeu si a aproapelui.
  4. Razboiul nu are cum sa nu vina asupra crestinilor care calca legea lui Dumnezeu, chiar daca ei nu-l vor."

pagina 234

Concluzie

Razboiul - ca orice problema individuala si sociala - depinde numai de relatia noastra cu Dumnezeu si cu legea lui Dumnezeu8, asa cum a fost ea descoperita prin persoana lui Iisus Hristos.
Cauza razboiului consta in lepadarea oamenilor de Dumnezeu si de legea Lui. Lepadarea de Dumnezeu si netrebnicia din timp de pace a oamenilor provoaca razboiul. Atunci cand oamenii merita razboiul, atunci cand acumuleaza cauze de razboi, razboiul vine fie ca vor ei, fie ca nu o vor. Precum cei ce beau apa cu bacili de tifos se molipsesc de tifos si tifosul este inevitabil, asa si cei ce, lepadandu-se de Dumnezeu, se adapa cu ganduri, pofte si fapte potrivnice lui Dumnezeu, atrag asupra lor pedeapsa razboiului, si razboiul devine inevitabil. Atata vreme cat oamenii se razboiesc cu Dumnezeu prin gandurile, poftele si faptele lor, degeaba viseaza la pace. Fie ca vor sau nu, razboiul n-are cum sa nu vina acolo unde este semanata samanta razboiului (adica patimile si pacatele). Razboiul impotriva lui Dumnezeu, pe fata sau intr-ascuns, duce inevitabil la razboi intre oameni. Ca nu este pace necredinciosilor, zice Domnul (Isaia 48, 22).

pagina 236

Misiunea Europei era sa traiasca crestineste si sa ajute fratilor sai, popoarele pagane, sa se ridice la Hristos. In loc de asta, Europa a cazut ea insasi in inchinarea la idoli. In loc sa fie lumina lumii, ea s-a acoperit cu intuneric; si in loc sa straluceasca persoanelor, ea se incapataneaza sa straluceasca lucrurilor (in Europa si in alte continente crestine, lucrurile si avutia sunt considerate de foarte multe ori mai importante decat persoanele). In loc de a invata popoarele sa caute mai intai Imparatia lui Dumnezeu, Europa le invata sa-si iroseasca puterea in fleacuri si lucruri de insemnatate secundara9. Din aceasta neoranduiala au venit toate celelalte neoranduieli. Si de aici au venit si vor veni razboaiele".

pagina 238

Bine este de conducatorul care cunoaste Adevarul si care la buna vreme cheama poporul sau la pocainta inaintea Dumnezeului Celui Viu. Bine este de poporul care la buna vreme se dezarmeaza de pacatele sale ca de niste arme indreptate impotriva lui Dumnezeu. Niciun rau nu i se poate intampla unui asemenea popor. De-ar fi si neinarmat cu arme de razboi, el va trai in siguranta, findca Cel Atotputernic il va acoperi cu Dreapta Sa cea nebiruita. Chiar de nu ar avea nici macar o sabie, vrajmasii lui vor fi neputinciosi fata de el si nu vor putea incalca hotarele tarii lui, fiindca nu le-o ingaduie Domnul ostirilor. Bine este de poporul care, dezarmat de pacat, se dezarmeaza cel dintai si de armele de razboi. Un astfel de popor are o mare misiune in lume. Si il va proslavi pe el Domnul Dumnezeu cu slava nemaivazuta, si il va binecuvanta cu binecuvantarea Sa cea vesnica.

pagina 244

***

Romania se afla, de mult timp, intre tarile fruntase ale Europei si ale lumii la alcoolism, la ucideri prin avort, ferirea de a avea copii si contraceptie si alte mari faradelegi. In anul 2004 Romania a fost pe primul loc in lume in ceea ce priveste numarul de avorturi. Parintele Arsenie Boca spunea ca: viitorul unui neam este cu atat mai negru cu cat numarul de avorturi este mai mare.

Poporul nostru si alte popoare crestine se sting, incetul cu incetul, din cauza scaderii drastice a natalitatii. Sociologii dovedesc ca in cateva generatii, crestinii vor reprezenta o mica minoritate in Europa, care de la inceputul ei pana de curand a fost crestina! (Cercetari sociologice recente arata ca in 2050 ateismul [necredinta] va fi a treia religie in Uniunea Europeana, iar in jurul anului 2100 Europa va fi un continent predominant musulman) [...]
Limitarea numarului de copii este un semn de necredinta in Pronia lui Dumnezeu (in purtarea de grija a lui Dumnezeu), Care Se ingrijeste de fiecare fiinta pe care El o trimite in lume. Totul este sa credem si sa ne lasam in grija lui Dumnezeu si sa nu facem calcule: cu ce-i vom hrani si imbraca sau cum ii vom creste ? Paganii, cu care aseamana Mantuitorul in acest verset (a se citi nota cu numarul 9) pe cei ce isi fac griji exagerate despre viata lor si a copiilor lor, ne sunt superiori noua, crestinilor, in privinta nasterii de copii. Caci la necrestini nu se stie, in general, de avorturi sau de mijloace care sa impiedice nasterea10 [...] Am inteles iubirea parintelui Arsenie Boca pentru poporul sau, pe care-l vedea ca se indreapta spre pieire, din cauza imputinarii copiilor.

Pr Arsenie Boca, Fost-a om trimis de Dumnezeu, Ed Agnes

Despre ferirea de a avea copii, oamenii cu viata sfanta ne invata: Unii incearca mai intai sa le aranjeze pe toate celelalte si dupa aceea se gandesc sa aiba copii. Nu-L pun la socoteala deloc pe Dumnezeu. Altii spun: "Astazi viata este grea. Ajunge un copil, cu toate ca si pe acesta il cresti cu destula greutate", si nu mai fac alti copii. Acestia nu-si dau seama cat de mult pacatuiesc cu aceasta conceptie a lor.

Pr Paisie Aghioritul, Viata de familie

Parintele Arsenie Boca, spunea: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii (radacina necazurilor), care nu este alta decat pacatul. Rugandu-ma "pentru Pacea a toata lumea", aud deodata, in urechea dinauntru, infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada pace pe Pamant"; Situatia sta asa: oamenii se roaga lui Dumnezeu sa-i scape de necazuri, iar Dumnezeu se roaga de oameni sa paraseasca pacatul. Acum, care de care sa asculte mai intai ? Dumnezeu de oameni sau oamenii de Dumnezeu ?!
1 Necredincios nu este doar ateul (care neaga existenta lui Dumnezeu) ci si cel care crede in El, dar traieste in ignoranta si delasare fata de indatoririle pe care le are ca si crestin.

2 Pocainta consta in marturisirea cu cainta a tuturor pacatelor, la spovedanie, fara a ascunde vreun pacat; abtinerea de la pacate, implinirea canonului si savarsirea de fapte bune. (Sf Ioan Hrisostom)

3 Cum va scapa de iad crestinul, cand este mai rau decat paganii ? De aceea ma doare cumplit inima, ca noi (crestinii), care am primit porunca sa imitam pe ingeri, dar, mai bine spus pe Dumnezeu, imitam pe diavol!. (Sf Ioan Hrisostom);
Credinta sta nu numai in a fi botezat, ci si a implini poruncile lui Dumnezeu. (Sf Marcu Ascetul)
Cateva dintre pacatele mai raspandite in general la crestini decat la necrestini sunt alcoolismul, ucideri prin avorturi, ferirea de a avea copii (spre deosebire de musulmani care au o rata foarte mare a natalitatii) si metodele contraceptive care provoaca de cele mai multe ori uciderea embrionilor, infidelitatea conjugala si divortul, etc. In S.U.A. doar una din zece casatorii ajunge pana la decesul unuia dintre soti. In tarile din Uniunea Europeana cinci din zece casatorii se dizolva si numarul sotilor care se despart prin divort a devenit mai mare deja decat al celor care se despart in mod firesc prin moarte.
In tarile crestine se arunca mai multa mancare decat in cele necrestine, iar in lume multi oameni sufera sau mor de foame.

4 Prigoana pe fata impotriva lui Dumnezeu se face mai ales de atei. In Romania aceasta prigoana se duce prin incercarea de scoatere a orei de religie din scoli, prin introducerea orelor de educatie sexuala care promoveaza contraceptia avortiva si chiar avortul la cerere, prin incercarile de a se acorda drepturi civile homosexualilor, etc.
Mantuitorul Iisus Hristos a ridicat popoarele Europei, o data cu primirea crestinismului, din intunericul barbariei de dinainte de crestinism, la lumina spirituala cereasca, dar in vremurile moderne: S-a intors in Europa barbaria de dinainte de crestinism: a avarilor, a hunilor, a longobarzilor... (Sf Nicolae Velimirovici).

5 Pentru a face milostenie intr-un mod vrednic de Dumnezeu, este de folos sa cunoastem invataturile sfintilor Bisericii Ortodoxe:
Indatorirea tuturor crestinilor ortodocsi este sa fie mai milostivi decat ceilalti oameni si sa nu ingaduie ca in aceasta privinta sa fie intrecuti de necredinciosi si de eretici. (Sf Nicolae Velimirovici)
Sa dam mai mult decat zeciuiala noastra (sa dam mai mult de 10% din veniturile noastre) pentru cei ce sufera pe nedrept (celor neputinciosi, orbi, bolnavi, orfani, batrani neajutorati). (Arhim. Epifanie Teodoropulos)

6 De la gandurile rele pana la cuvintele rele si faptele rele nu e mai mare departare ca de la samanta la radacina. Ca atare, sa strajuiesti asupra ta. Inchide-ti mai des ochii si: "cearca gandurile care plutesc pe marea mintii (daca sunt bune sau rele)". (Sf Nicolae Velimirovici)

7 Ce lucru poate fi comparat cu Evanghelia ? (Sf Ioan Hrisostom)

8 Legea data de Dumnezeu o gasim in Sfanta Scriptura, in capitolele Iesirea, Deutronom, iar in intregime si desavarsit a fost data prin Domnul nostru Iisus Hristos in Evanghelie. Gasim legea lui Dumnezeu si in cartile ortodoxe in care sunt explicate pentru a fi intelese corect. Dumnezeu vrea ca necrestinii sa devina crestini si toti oamenii din lume sa-L cunoasca pe El, adevaratul Dumnezeu, sa se boteze si sa devina membri ai Sfintei Sale Biserici, sa cunoasca si sa implineasca poruncile pe care le-a dat in Evanghelie ca sa dobandeasca astfel viata vesnica. Numai legea data prin Domnul nostru Iisus Hristos (legea crestina) ii poate mantui pe oameni, daca o respecta, de cele trei rele fundamentale: Satana, pacatul si moartea.

9 Domnul Iisus ne invata: Nu duceti grija, spunand: Ce vom manca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom imbraca ? Ca dupa toate acestea se straduiesc neamurile (pagane); stie doar Tatal vostru Cel ceresc ca aveti nevoie de ele. Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate acestea se vor adauga voua. (Sf Evanghelie dupa Matei 6, 31-33).

10 Metodele (asa zis) contraceptive au, de fapt, de cele mai multe ori actiune avortiva, de ucidere a embrionului (a pruncului), deoarece conceptia s-a produs, a fost zamislit embrionul care are suflet daruit de Dumnezeu din momentul zamislirii lui, dar hormonii din contraceptive nu permit implantarea embrionului si astfel este omorat. Se produce avortul hormonal care este tot ucidere. Steriletul are acelasi efect.
Piere dreptul si nimeni nu ia aminte; se duc oamenii cinstiti si nimanui nu-i pasa ca din pricina rautatii a pierit cel drept. (Isaia 57, 1)

- Cum pier dreptii si nimeni nu ia aminte ?
- Foarte simplu: Ca nu se mai nasc (deoarece sunt ucisi prin avort sau metode contraceptive). (Pr Arsenie Boca)

Biserica Ortodoxa ne invata ca embrionul are suflet, daruit de Dumnezeu, din clipa zamislirii lui si avortarea lui este ucidere, ucidere de om, oricand s-ar face avortul. (Arhim Epifanie Teodoropulos)
Statisticile arata ca in Romania marea majoritate a familiilor tinere care ar trebui sa nasca mai multi copii, isi doresc doar un singur copil, dupa varsta de 30 de ani. Majoritatea crestinilor ortodocsi romani au mentalitatea gresita conform careia indatorirea de a avea familii cu multi copii nu le revine chiar lor si nici celorlalti crestini ortodocsi. Cine fuge de copii, fuge de responsabilitate. Si unde fuge ? In iresponsabilitate. Cand insa iti iei raspunderea de a rodi copii, Stapanul vietii - Dumnezeu - iti va ajuta sa ai si ce le da de mancare si-ti va asigura si cinstea casatoriei. (Pr Arsenie Boca)

Copy © 2016 Capela Maternitatii Cuza-Voda Iasi